keskiviikko 15. marraskuuta 2017

IlmalämpöpumputTalo ja autotalli ovat saaneet ilmalämpöpumput 


Lämmitys- ja viilennysratkaisuvaihtoehtoja on markkinoilla melko paljon ja vertailu niiden välillä saattaa olla haastavaa. Vaihtoehtojen kartoittamisessa tulee harkita mm. omia tarpeita, huoltovapautta, kokonaiskustannuksia (käyttö ja asennus), ekologisuutta jne jne. Myös me pääsimme pohtimaan useita eri vaihtoehtoja ja päädyimme loppujen lopuksi kaukolämpöön. Halusimme mahdollisimman huoltovapaan ja luotettavan lämmitysmuodon, jonka laitteet eivät veisi kovin paljon tilaa. Liittymis- ja laitekustannukset olivat myös maltilliset. Käyttökustannuksiltaan kaukolämpö ei meidän kokoisessa talossa (~150 m2) ole halvin vaihtoehto, mutta todennäköisesti luotettavimmasta ja huoltovapaimmasta päästä se on. 

Kaukoviileätä ei toistaiseksi tarjottu alueelle, joten päätimme asennuttaa ilmalämpöpumpun hoitamaan tätä tehtävää. Teimme tässäkin hankinnassa toimittajavertailua, jossa halusimme ottaa huomioon muutakin kuin hinnan. Valinnassa painottui edullisimman hankintahinnan sijasta kokonaispaketti, joka pitää sisällään laitteiden huollon ja mahdolliset korjaukset pitkälle tulevaisuuteen. Tunnettu laitemerkki takaa varaosien saatavuuden vähintään kymmeneksi vuodeksi. Paikallisuus ja paikallinen huoltoverkosto vaikutti myös valinnassa olennaisesti. Valitsimme toimittajaksi Porin Kylmäasennus Oy:n, jonka kautta onnistui pumppujen hankinta ja asennus. 

Ensimmäinen käynti oli suunnittelukäynti, jossa kävimme läpi pumppujen malleja ja erilaisia asennusratkaisuja. Halusimme minimoida näkyvät putket ja läpiviennit, jonka vuoksi ensimmäinen asennuskäynti piti sopia, kun sisäseinät olivat vielä levyttämättä. Sisäyksikkö asennettiin yläkertaan porrasaukon päähän, josta puhallus pääsee etenemään alakertaan ja yläkerran makuuhuoneisiin. Ulosvedettävät putket ja johdot vedettiin koolauksen ja ulkoverhouksen välissä, jonka ansiosta ei tarvittu muovikourun kiinnittämistä ulkopintaan. Ulkoyksikkö asennettiin maatelineelle pihan istutusten ja kulkuteiden reitit huomioon ottaen. Huomioimme betonivalun yhteydessä sadevesiviemäriputken asennuksen betonivalun sisään, jotta mahdolliset kondenssivedet saadaan ohjattua oikeaan paikkaan. Kondenssivesien jäätymisestä ei pitäisi aiheutua ongelmaa, koska pumppu on tarkoitettu viilennykseen kesäaikana.  Valitsimme maatelineen mahdollisten äänihaittojen välttämiseksi, mutta uudet laadukkaat pumput ovat kyllä äärimmäisen hiljaisia, joten sinällään sillä ei tainnut olla juurikaan merkitystä. Pihasuunnitelman osalta merkitys oli suurempi, koska saamme ulkoyksikön tällä tavalla piilotettua istutusten avulla. 


Autotallia emme lähteneet liittämään kaukolämmön piiriin, koska tarkoituksena ei ole pitää tallissa kovin korkeaa lämpötilaa ympäri vuoden. Talvikaudella ajatuksena on ollut pitää noin 10 asteen ylläpitolämpö, jota voi sitten tarvittaessa nostaa esim. auton kuivausta tai sulatusta varten. Autotalliin asennettiin lattiavalun yhteydessä sähkölämmityskaapelit ja ilmalämpöpumppu. Lattialämmöllä saadaan lattia kuivumaan nopeasti ja ilmalämpöpumpulle tehostettua ilmanvaihtoa ja –kierrätystä. Myös tallin ilmalämpöpumppu hankittiin Porin Kylmäasennus Oy:ltä aikaisemmin mainituin perustein. Tallin ilmalämpöpumpun ulkoyksikkö asennettiin maatelineelle betonivalun päälle. Pumppua on tarkoitus käyttää ympäri vuoden, jonka vuoksi sulanapitokaapelit pitää todennäköisesti asentaa vielä sadevesiviemäriin. Katsomme ensimmäisen talven aikana, miten paljon vettä oikeasti muodostuu ylläpitolämmityksessä ja teemme sitten sen perusteella päätöksen kaapeleiden asennuksesta. 

Kaiken kaikkiaan homma sujui erittäin hyvin ja tässäkin kannattaa panostaa muutama hetki suunnitteluun ja luotettavan toimittajan valintaan. Meille jäi todella positiivinen fiilis Porin Kylmäasennus Oy:n tuotteista ja asiakaspalvelusta ja voimmekin suositella kaikille heidän palvelujaan! 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti