lauantai 7. heinäkuuta 2018

Piha

Vihdoinkin pääsen kirjoittelemaan pihasta, sillä tuntuu että sitä on tehty vaikka kuinka kauan ja silti jotain on vielä tekemättä. Nyt kuitenkin pihamme on oikeasti valmis!

Meille pihassa oli erittäin tärkeää se, että pihaa on tarpeeksi, mutta se ei saa olla liian suuri tai liian työläs. Apuna pihan suunnittelussa meillä oli Marita Wallin, Piha.Si yrityksestä. Heillä palveluna on pihasuunnittelu ja viherrakentaminen ja pääsimme mielestämme hyvin yhteisymmärrykseen siitä, millaista pihaa toivomme. Tapaamisia järjestettiin muutamia, joiden pohjalta tehtiin ensimmäisiä suunnitelmakuvia ja niitä muokattiin tarpeen mukaan. Loppupeleissä piha muuttui vielä alkuperäisestä suunnitelmasta vähän, mutta pääpiirteittäin se on pihasuunnitelman mukainen. Alla olevassa kuvassa näkyy alkuperäinen pihasuunnitelma ja sitä seuraavassa tänään otettu kuva pihasta.
Muutoksia tehtiin muun muassa terassin muotoon, lähinnä ulko porealtaan vuoksi. Terassista tehtiin myös vähän alkuperäistä suunnitelmaa suurempi ja nyt ei kyllä kaduta yhtään! Terassi ei ole yhtään liian suuri, vaan juuri sopiva. 


Aikaisempaa kokemusta omakotitalossa asumisesta ei ole, eikä juuri puutarhan hoidostakaan. Itse olisi ollut todella vaikea lähteä miettimään mitä kasveja pihaan voi istuttaa ilmansuuntien puolesta ja sitä miten työläitä kasvit ovat.

Nyt meillä on paljon havuja ja maanpeittokasveja, jotka kaunistavat pihaa eri vuodenaikaan eri väreillään sekä lisäksi muutamia kukkivia kukkia kuten pioneja ja hortensioita. Hyötypuutarhaa halusimme marjapensaita, sillä marjoja tulee syötyä ympäri vuoden ja on ihanaa, kun voi kerätä marjat pakkaseen omasta pihasta!

Kasvit tilasimme Virherpeukaloilta. Aluksi pohdin, missä kunnossa kasvit ovat, kun tulevat postin välityksellä, mutta pelko oli todellakin turha! Kasvit toimitettiin meille aikaisin aamulla ja ne oli kasteltu hyvin lähetyspäivänä. Ne olivat hyvinvoivia ja nyt suurin osa kasveista voikin jo todella hyvin! Viherpeukaloiden kanssa yhteistyö on sujunut todella hyvin ja voinkin hyvillä mielin suositella tilaamaan kasveja netin kautta. Jouduin aika paljon kyselemään ohjeita kasvien kanssa ja sain todella nopeasti vastaukset ja myös hoito-ohjeet. Sähköpostitse kaikki yhteydenpito sujui mallikkaasti ja kun oma yhteyshenkilöni jäi lomalle, tuuraaja otti heti asiani hoitoon.
Alla olevassa kuvassa näkyy osa kivimuurista, jonka halusimme tehdä sisäänkäynnin yhteyteen. Kävimme tutustumassa useisiin eri muurikiviin ja rakastuimme tähän Ruduksen, rustikko kiveen. Se oli todella helppo kasata ja sopii täydellisesti talomme väreihin. 


Nurmikon kanssa pohdimme pitkään siemenistä istuttamista tai siirtonurmen hankintaa. olisimme ajallisesti ehtineet istuttamaan nurmikon siemenistä, mutta halusimme kokeilla siirtonurmikkoa. Siirtonurmen toimittajia löytyy netistä melko paljon ja osa myy eri laatuisia ja eri nimisiä siirtonurmia kuten golfnurmikko tai pelinurmikko ja osa vain yhtä " siirtonurmikko" nimellä. Siirtonurmikko on heti valmis ja sillä saa rikkaruohottoman lopputuloksen. Nurmikko on kasvatettu tiheäksi ja se on helppo asentaa itse. Meille siirtonurmikko tuli Vihermatolta  ja se oli todella hyvässä kunnossa saapuessa. Siirtonurmikko tulee asentaa saapumispäivänä tai viimeistään seuraavana päivänä. Siirtonurmikkorullat tulee kastella heti, kun ne saapuvat eikä niitä saa päästää kuivumaan. Nurmikon pohja tulee jyrätä niin tiiviiksi, että siihen jää kävellessä vain kantapainauma ja sen tulee olla tasainen ja kalkittu ja lannoitettu. Siirtonurmikkorullat asetetaan sitten saumat tiukasti yhteen, kuitenkin niin ettei poikkisaumat osu rinnakkain. Nurmikkoa pystyy muotoilemaan veitsellä tai vaikkapa saksilla. Siirtonurmikon kanssa pystyy tekemään pihaan erilaisia muotoja paljon paremmin, kuin siemenistä istuttaessa! Asennuksen jälkeen nurmikkoa tulee kastella hyvin usean viikon ajan.

Kun suunnittelimme talon terassia, niin lähtökohtana oli ilmansuunnat, jotta auringosta päästään nauttimaan mahdollisimman paljon. Myös terassi haluttiin nostaa samalle tasolle talon lattian kanssa. Tästä seurasi se, että meidän piti suunnitella myös kaiteet terassin reunoille niihin kohtiin, joissa ei ole portaita. Talon pihalta löytyi maanrakennusvaiheessa ankkuri, jonka pohjalta lähdimme kaiteita miettimään. Lisäksi halusimme pitää huoltotoimenpiteet tulevaisuudessa minimissä. Päädyimme Piippo Oyj:n tuotevalikoimaan, joista löytyi juuri täydelliset tuotteet kaiteiden toteutukseen. Vanha musta ankkuri ja mustat köysikaiteet täydentävät toisiaan ja sopivat yhteen upeasti. Köysikaiteeksi valitsimme mustan keinohampun, joka on valmistettu synteettisestä polypropeenista. Köyden pitäisi kestää vaihtelevia sääolosuhteita todella hyvin. Piippo Oyj:llä on saatavilla samaa köyttä myös muilla väreillä. Köyden kiinnitykseen valittiin kromiset kannattimet ja päätyihin kromiset päätytulpat. Kannattamia ja päätytulppia saa myös messinkisenä. Ensi tunnelmat tuotteista ovat todella hyvät ja laadukkaat.


Pihan kalusteet ovat pääasiassa Iskusta, kuten lasiterrassilla oleva Costa kulmasohva, Aspen lepotuoli ja Chios pöytä. Lisäksi 6 hengen ruokailuryhmä on Iskun Laituri-sarjaa. Yhteistyö Iskun kanssa on sujunut todella mallikkaasti. Huonekalujen kirjo on niin laaja, että on ollut valinnan vaikeutta siinä, mitä tuotteita haluaisimme kotiimme ja terassille laittaa. Olemme myös aikasemmin ostaneet lähes kaikki huonekalut Iskusta ja laatu on ollut moitteetonta.
Hiekka-alueella meillä taas on Pintanikkarien toimittamat Ecofurn ekotuolit, joista olemmekin jo pitkään haaveilleet. Tuolit soveltuvat niin sisä- kuin ulkokäyttöön ja ne on valmistettu vain puusta ja hamppunarusta. Tuoleja on saatavissa useassa eri värissä ja eri puulajeista tehtynä. Me valitsimme lehtikuusen, josta myös terassimme on tehty. Pintanikkarit on sisustajien ja remontoijien kohtaamispaikka netissä ja tuotteiden lisäksi heiltä saa myös tiedot siitä miten tuotteita käytetään.Kauppa soveltuu myös kaikenlaisille kotinikkareille, sillä he ovat koonneet laajan ohje ja artikkelikokoelman, josta rakentajan on helppo etsiä tarvittavia ohjeita. 

 


Grillipaikan ja suuren terassin lisäksi halusimme jatkaa oleskelutiloja vielä lasiterassilla. Suomen sääolosuhteissa lasiterassi on todella hyvä hankinta, sillä se tuo todella paljon lisämahdollisuuksia ulkona oloon. Me valitsimme lasiterassin toimittajaksi Lumonin, sillä siitä meillä on jo aikaisempaa kokemusta ja lasiterassit ovat olleet todella toimivia. lasiterassi tuo suojaa kylmiin kesä- ja syysiltoihin ja myös saunan jälkeen vilvoittelu lasiterassin suojissa lisää terassin käyttömukavuutta huomattavasti.

Koska tontti sijaitsee tien vieressä, oli kiva, että lasiterassin saa suojattua katseilta ja Lumon ehdotti meille siihen verhojen laittamista. Epäilimme, että miten lasit mahtuvat liukumaan vielä päällekkäin verhojen ollessa paikoillaan, mutta kyllä ne vaan oikein hyvin mahtuu. Verhot ovat täysin peittävät, eli niistä ei näy läpi. Saatavilla olisi ollut myös sellaisia, joista näkee hieman ulos, mutta pimeällä niistä sitten näkyy myös sisälle, jos lasiterassilla on valot. Katossa olevia verhoja avataan ja suljetaan jatkovarrella ja muita verhoja käsin. Verhoja pystyy liikuttamaan alhaalta ylös tai ylhäältä alaspäin.

Pieniä yksityiskohtia pihassa on myös useat eri ulkopistorasiat esimerkiksi valoja varten talvella. Lisäksi grillipaikan lähettyvillä on kaksi ulkopistorasiaa, josta saa kännykkää ladattua tai kuunneltua musiikkia ulkona ollessa! Niille on ollut käyttöä jo rakennusvaiheessa useasti!  Samoin ulkovesipisteitä on useampi ja yhdessä tulee myös lämmintä vettä. Tämä helpottaa lian irtoamista esim. auton pinnasta huomattavasti helpommin.Myös auton pesukautta kotipihassa pystyy jatkamaan hieman pidempään.  


Kuten Instagramissa mainitsin, meillä on myös Kärcherin tuotteita esillä messujen aikana. Pääsimme testaamaan tuotteita ja olemme itse valinneet tuotteet omien tarpeiden mukaan.  valinnassa oli meille tärkeää, että laite kestää myös lämmintä tai jopa kuumaa vettä. Käyttövesi on tavallisesti säädetty vähän alle 60 asteeseen ja tämä oli painepsurin valinnassakin oleellista. Kärcheriltä löytyi juuri tähän tarkoitukseen soveltuva malli K7 Premium Full Control Plus Flex, joka on vielä erittäin tyylikkään näköinenkin. Pesurissa pystyy myös säätämään painetta monelle eri tasolle, joka mahdollistaa erilaiset käyttökohteet. Esimerkiksi terassin pesu onnistuu hienosti pienellä paineella, kun taas vaikka asfaltin pesussa tarvitaan jo korkeampaa painetta. Säätö tapahtuu sähköisesti pesurin pesukahvasta, jossa on pieni digitaalinäyttö. Vesiletku kelautuu pesurissa nätisti takana olevaan kelaan, joka on muutaman käyttökerran jälkeen osoittautunut laadukkaaksi.


Pesurin lisäksi taloon hankittiin Kärcherin automaattinen letkukela 20m. Meillä on aina ollut tavallinen puutarhaletkukela, joka on aina sotkussa pihassa. Lisäksi tavallinen puutarhaletku menee hyvin herkästi "kiepille" ja veden syöttö estyy. Tässä Kärcherin letkukelassa letku kelautuu automaattisesti ja on perinteistä puutarhaletkua vahvempaa. Tämä auttaa huomattavasti letkun pysymistä "suorassa" eikä kiertymistä tapahdu.


Yhtenä yksityiskohtana haluan vielä mainita Biolanin kompostin! Halusin ehdottomasti hankkia kompostin, nyt kun omakotitaloon muutetaan. Biojätettä tulee päivittäin todella paljon ja olisi järjetöntä viedä jätteet roskiin, kun ne voi kompostoida omassa pihassa. Lisäksi biojätteestä tulevaa multaa voimme hyödyntää puutarhassa. Kompostointi on luonnonmukainen tapa palauttaa maatuva jäte takaisin luontoon.  Meillä on Biolanin pikakompostori 220eco, joka on tarkoitettu 1-6 hengen käyttöön. Vaikka meillä asuu vain kolme henkilöä, uskon että komposti tulee olemaan todella kovassa käytössä. Kompostissa on todella tiivis ja vahva rakenne ja mikäli tuotteen rekisteröi siinä on jopa 20 vuoden takuu! Se on myös täysin haittaeläinsuojattu, eli rotat ja linnut eivät pääse häiriköimään kompostointia.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti