keskiviikko 13. kesäkuuta 2018

Keittiö ja kodinhoitohuone


Keittiön pohjaa suunniteltiin pitkään ja suosittelenkin kärsivällisyyttä talon pohjan suunnittelussa, vaikka olisikin kova halu jo päästä eteenpäin. Keittiötä alettiin suunnittelemaan ensin yhdessä dekotalon kanssa, jotta tiedettiin mitoittaa talon runko oikean mittaiseksi myös keittiön osalta. Halusimme saarekkeen, jonka viereen mahtuu istumaan, mutta silti jää sopivasti tilaa myös keittiössä muuten kulkemiseen ja tämä vaikutti talon ulkomittoihin asti. Mittasuhteita mitattiin meille tulevilla huonekaluilla ja pyrimme mahdollisimman hyvin jo etukäteen pohtimaan sitä, miten haluamme uuden kodin kalustaa ja mitkä asiat ovat meille tärkeitä. Kun alustavat suunnitelmat oli tehty ja talon rungon mitoitukset lyöty lukkoon, alettiin keittiötä viemään pidemmälle Domuksen kanssa. 

Kävimme Domuksen myymälässä Tampereella ja saimme erittäin paljon apua suunnitteluun ja suosittelenkin ammattilaisen käyttämistä keittiön suunnittelussa. Samalla reissulla suunnittelimme myös kodinhoitohuoneen ja WC-tilojen kaapistot. 


Minulle tärkeää keittiössä oli se, että keittiö on L-mallinen ja se, että yläkaapit eivät katkea kulmassa eivätkä liesituulettimen kohdalla. Alunperin keittiöstä oli tulossa valkoinen, mutta ensimmäistä kertaa, kun käytiin Domuksella suunnittelemassa keittiötä ihastuin mattamustaan mallikeittiöön ja olihan sitä pakko saada kotiinkin. Ensin vieroksuin ajatusta siitä, että ylä- ja alakaapit ovat eriväriset, mutta kyllä ne mielestäni hyvin sopii yhteen. Keittiön välitila on lasia, joka peilaa jokinäkymän ihanasti. Peilaava lasi jakaa mielipiteet, mutta itse olemme todella tykästyneet siihen <3 Peililasi meille tuli mittatilaustyönä Axe-tech lasirakentajilta. 

Kodinkoneet meille tuli Grammilta. Poikkeuksena tähän ainoastaan pakastin, joka on AEG:n, sillä Grammilla ei ollut mallia, jota olisi saatu integroitua tason alle. Alapuolella olevassa kuvassa näkyy jääkaappi ja sen vasemmalla puolella tason alla on pakastin. Alunperin meille oli suunniteltu täysikokoinen pakastin ja jääkaappi molemmat, mutta mielestäni keittiöstä olisi tullut liian ahdas. Siksi päädyimme laittamaan pikkupakastimen keittiöön ja täysikokoisena Grammin pakastin löytyy meiltä sitten autotallista. 


En olisi uskonut, että keittiön suunnittelussa voi vierähtää niin paljon aikaa, varsinkin kun ajattelin, että minulla on aivan selkeä kuva siitä, mitä haluan. Allaolevassa kuvassa näkyy taustalasin kautta hana, joka on ikkunoiden välissä. Halusin välitilaan kaksi ikkunaa tuomaan valoa. No, tietysti niiden piti olla myös avattavia ikkunoita, jotta sälekaihtimet saadaan ikkunoiden väliin. Tämä johti taas siihen, että altaan paikka oli aikatavalla määritelty ikkunoiden perusteella. Ikkunat taas oli suunniteltu julkisivun mukaisesti, joten niitäkään ei kovasti voinut siirrellä eripaikkaan, ettei talosta tule levottoman näköinen ulospäin. Altaan paikka vaikutti tiskikoneen sijaintiin, sillä sen olisi hyvä olla lähellä allasta ja nyt se löytyykin aivan altaan vasemmalta puolelta integroituna. Koska altaan ja jääkaapin paikka oli lyöty lukkoon, ei liedelle jäänyt muuta paikkaa, kuin tämä nykyinen, sillä se ei voi olla jääkaapissa kiinni, enkä halunnut laittaa sitä myöskään saarekkeeseen. Käytännössä, tämä oli siis ainoa järkevä ratkaisu sijoitella kodinkoneet keittiöön, onneksi se on myös todella toimiva :)  Näiden perusteella aloimme rakentamaan vielä säilytystilaa ja se olikin jo paljon helpompi osuus.  Liesituulettimeksi halusin ehdottomasti tuon ulosvedettävän mallin, jollainen meillä on ollut aikaisemmissakin kodeissa. Liesituuletin katoaa kaapin oven taakse ja jatkaa kaapiston linjaa ihanasti. Kodinkoneiden valinnassa saimme myös Grammilta asiantuntevaa apua, sillä he osasivat hyvin suositella meille malleja, jotka sopisivat hyvin tarkoituksiimme ja ottivat kantaa myös kodinkoneiden yhtenäiseen ilmeeseen! 
Kodinhoitohuone aiheutti myös päänvaivaa, sillä olisin halunnut isomman kodinhoitohuoneen, mutta  neliöitä talossa oli jo kasvatettu olohuoneen ja keittiön osalta eikä neliömäärää haluttu enää lisätä. Pohjakuvasta näkee minkä muotoinen kodinhoitohuoneemme on ja siinä näkyy myös arkieteinen, joka tuo kivasti tilaa vaatteiden säilytykselle.  Pesutornin tilalle mietin hetkellisesti myös pesukonetta, jossa olisi ollut samassa myös kuivausrumpu. Tutustuttuani tarjontaan huomasin, että yhteiskesto pesulla ja kuivauksella oli usein jopa 6h, joten luovuin tästä ajatuksesta hyvin nopeasti. 
Kaappitilaa kodinhoitohuoneessa on nyt mielestäni ihan riittävästi, ainakin tämänhetkiseen tarpeeseen. Meillä ei koskaan ole ollut vielä kodinhoitohuonetta, joten pienikin kodinhoitohuone on jo luksusta :)  
2 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Heippa! Olen pahoillani, kysymys on mennyt täysin ohitse. Ruokapöytä on Old Oak Table, Iskusta!

      Poista