torstai 7. kesäkuuta 2018

ValaistusKuten jo aiemmin kirjoittelin, niin talomme valaistusasiat alkavat olla loppusuoralla. Sisävalaisimet ovat asennettu ja enää ulkoa puuttuu muutama maahan asennettava pollarivalaisin. Valaistuksen suunnittelu ja sen toteutus olikin melkoinen urakka kokonaisuudessaan ja ilman asiantuntevia yhteistyökumppaneita aikaa olisi mennyt huomattavasti enemmän. Sisätiloihin spotti- ja led-nauhavalaisimet tulivat Lamppukauppa Led Store Oy:stä. Heidän kauttaan suunnittelu lähti nopeasti liikkeelle ja saimme valaistussuunnitelman valmiiksi muutamassa päivässä. Saimme myös todella hyviä vinkkejä eri tilojen suositelluista värilämpötiloista, CRI-arvoista ja valotehoista. Kannattaakin hyödyntää valaistuksen suunnittelupalvelua, jonka usein saa kaupan päälle veloituksetta :)

Suurimmassa osassa Led Storen valaisimia on todella korkea CRI-arvo, josta kannattaakin lukea heidän sivuiltaan tarkempaa tietoa. Kyseessä on siis värintoistoindeksi, joka kertoo miten hyvin LED-valaisin näyttää / toistaa värit sellaisena kuin ne oikeasti ovat. Tämä tulikin meille uutena asiana ja olemme todella tyytyväisiä lopputulokseen. Monet ovat varmasti huomanneet huonompilaatuisissa LED-valaisimissa, että valaisimen tuottama valon väri voi vaihdella huomattavan paljon.Värilämpötiloja harkittiin myös suunnittelijan kanssa ja loppujen lopuksi päädyttiin 4000 K kaikkien muiden tilojen osalta paitsi pesuhuoneeseen ja saunaan asennettiin 3000 K eli vähän lämpimämpää värilämpötilaa. Spottivalaisimien malli on ModLed 8W ja niitä saa monella eri värillä. Meille tuli mustia ja valkoisia valaisinrunkoja.

Kaikki valaisimet ovat himmennettävissä ja meillä onkin lähes kaikki himmentimen perässä (Schneider exxact –sarja). Halusimme myös led-nauhat himmentävinä ja siihen hankimme virtalähteen, jossa on himmennystoiminto. Meille led-nauhoja asennettiin keittiön välitilaan, keittiön kaapistojen päälle, saunaan ja kodinhoitohuoneen kaapistojen välitilaan.
Kaikki tuotteet olivat erittäin helppo asentaa ja tuntuivat myös laadukkailta. Aika näyttää sitten miten pitkään toimivat, mutta nyt on jo yli puolen vuoden kokemus ja kaikki valaisimet toimivat suunnitellusti.

Ulkotilojen valaisimet tulivat Noortrade Oy Ab:ltä ja Lamppukauppa Led Storelta. Talon ja tallin ulkoverhouksessa asennettiin mustat Noortrade Oy Ab:n Nene-valaisimet, jotka nousevat valkoiselta pinnalta mukavasti esille. Valokeila näyttää valoa ylös ja alas epäsuorasti.

Pollarivalaisimet tilattiin Led Storelta ja ovat malliltaan Cubic 800 ja 600. Molemmat valaisimet valaisevat kahteen suuntaan epäsuorasti. Monesti olen havainnut pihavaloissa, että valokeila osoittaa liikaa katsojaan päin ja tällöin valaisin jopa häiritsee tehtävässään. Tästä syystä epäsuora valokeila oli meille tärkeä lähtökohta suunnittelussa. Pihaan haluttiin tunnelmallisempaa valoa ja päädyimme 3000 K värilämpötilaan. Kyseiset valaisimet ovat jykeviä ja laadukkaan oloisia, joten uskomme niiden kestävän Suomen vaihtelevat sääolosuhteet hyvin. Myös ulkonäköä mietimme pitkään ja halusimme, että ne istuvat luonnollisesti pihaamme ja pihan värimaailmaan. Valaisimet ovat väriltään vaalean harmaat ja meillä asfaltti sekä lehtikuusesta tehty terassi muuttuvat ajan saatossa lähellä tätä harmaan sävyä. Toivotaan vain, että valaisimen pintasävy pysyy samanlaisena J
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti