perjantai 29. kesäkuuta 2018

Ovien valintaa


Aikaisemmin ei ole tullut juurikaan mietittyä, millaisia malleja pitäisi valita ulko- ja sisäoviksi. Ensimmäistä kertaa rakennusprojektissa pääsin oikeasti miettimään ovien valintaa ja huomasin, kuinka paljon valinnanvaraa  myös ovissa on! Ensimmäisenä mietimme ulko-ovia ja niitäkin on saatavilla monelta eri toimittajalta, eri värejä, eri materiaaleja ja erilaisilla kuviolla ja laseilla. Halusin, että pääovesta tulee valoa sisään, mutta lasin pitäisi olla sellaista, ettei siitä näy läpi. Meille ovet tulivat Kaski Oy:lta. Koska talossamme on paljon harmaata ulkopuolella, oli ovien myös oltava harmaat, mutta sisäpuolella harmaa taas ei sopisi yhtään. Onneksi vaihtoehtona oli kaksivärinen ovi, ulkoa harmaa, sisältä valkoinen. 


Ovien rakenteet vaihtelevat paljon toimittajasta riippuen. Esimerkiksi rungon paksuus, lasipintojen lukumäärä ja tiivistyksien lukumäärä vaikuttavat paljon oven kestävyyteen ja lämmön pitämiseen. Uusissakin taloissa juuri ovikohdat saattavat olla hyvinkin vetoisia. Samoin myös oven suorassa pysyminen ei ole itsestään selvyys, vaikka näin voisi olettaa. Kaski Oy:llä suoranapysymistakuu on jopa 15 vuotta ja tiivityksetkin ovat kaksinkertaiset. Myös kynnyksen kestävyys on tärkeä osa kokonaisuutta ja meillä se ainakin pääsee kunnolla testaukseen messuvieraiden saapuessa. 

Kodinhoitohuoneessa halusimme, että ovessa on enemmän lasia, sillä siitä on kiva nähdä takapihalle ja lasiterassille. Ikkunassa on kuitenkin verhot, jotka saa suljettua tarpeen mukaan.  Myös tässä meillä on kaksivärinen ovi. Ihanan valoisa valkoinen sisältä ja ulkoa RR23 harmaa. Parvekkeen ovi yläkerrassa taas otettiin kokonaan lasia, sillä siitä saa tulla valoa kunnolla sisään ja kokolasi keventää ulko-ovea ihanasti. Lasiovi sopii myös porrasaukon lasikaiteisiin hyvin. Kaski Oy:lla valinnanvaraa oli melkoisesti, joten pystyimme valitsemaan juuri sellaiset ovet, kuin halusimme. 

Sisäovia lähdin ensin pohtimaan ulkonäön perusteella, kunnes keskusteltuani Jeld-Wenin asiantuntevien työntekijöiden kanssa ymmärsin, että ovissa on paljon muutakin huomioon otettavaa kuin ulkonäkö. Talopakettiimme kuului Easy201 kevytlaakaovet, jotka ovat todella pelkistetyt tavalliset ovet. Halusimme kuitenkin hieman ilmettä oviin ja Jeld-Wen ehdotti meille Advance-Line malliston ovia, sillä ne ovat massiivikehysovia ja huomattavasti jykevämpiä, kuin kevytlaakaovet. Hintaero ovien välillä myös kertoo oven rakenteesta todella paljon ja halusimme kulutusta kestävät ovet, joten päädyimme Unique 501 sisäoviin. 

Unique 501, Jeld-Wen
Unique 501 ovet tulivat lähes kaikkiin huoneisiin, mutta makuuhuoneeseen olin jo pitkään haaveillut pari-ovesta! Nyt vihdoin oli tilaisuus saada sellainen. Itse olin aluksi pohtinut ovea, jossa olisi ruudukko ja olin sellaisen jo tilannutkin Jeld-weniltä.  Kun ovet vihdoin saapuivat ihmettelin, miksi ovet eivät olleetkaan ruudukolla. Aika pian selvisi, että rakas mieheni oli vaihtanut oven kuvassa näkyvään Unique sarjan parioveen minulta kysymättä!  Nyt kun ovet ovat paikoillaan, olen kyllä tyytyväinen hänen valintaansa sillä ovet sopivat täydellisesti vastapuolella olevan parvekkeen oven kanssa. 

Unique, valkoinen satiinilasi, Jeld-wen
Pesuhuoneeseen oli alunperin suunniteltu tavallista ulospäin aukeavaa ovea. Kun talo alkoi valmistua, huomasimme, että liukuovi olisi huomattavasti kätevämpi ovi pesuhuoneeseen, jotta käytävästä ei tule liian ahdas. Liukuovi tuo ihanasti valoa pesuhuoneeseen ja silti mattapintaisesta ovesta ei tosiaan näe yhtään läpi. Oven vaihdoksen vuoksi jouduimme ainoastaan siirtämään valokatkaisijat toiselle puolelle ovea, jottei liukuovi liu'u niiden päälle. Muuten vasta rakennusvaiheessa tapahtuva muutos ei aiheuttanut sen kummempia toimenpiteitä. 


Matta Slide Jeld-WenViimeisenä vielä muista poikkeava ovi, joka myös vaihdettiin vasta viimetipassa liukuoveksi on arkieteisen edessä oleva ovi. Siihen oli aluksi tulossa myös tavallinen ulospäin aukeava ovi, mutta sisustussuunnittelijamme kanssa pohdimme, ettei se ole järkevä käytön kannalta. Hän ehdotti meille yhteistyökumppaniksi tähän Joroisten taiteovea ja otimmekin tämän oven heidän kauttaan. He pystyivät tekemään meille täysin samannäköisen oven, kuin muut sisäovet ja se toimii arkieteisessä täydellisesti! 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti